Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa, Terapi, Träning

Vanliga besvär och fysioterapi

Fysioterapi är relativt vanligt idag och många får hjälp med detta i en eller annan utsträckning. Detta sker antingen genom sjukvården eller en privat klinik och bekostas således antingen av staten eller ur egen ficka.

Några av de kroppsdelar som är orsaken till flest besök idag är nacke, axlar och rygg. Dessa delar kan lätt överbelastas om man inte är försiktig, och effekten känns ofta väldigt tydligt.

Vid en undersökning får man ofta utföra en rad olika rörelser som ska hjälpa till att informera sjukgymnasten om exakt vad problemet så en behandlingsplan kan läggas fram. Detta kompletteras av egna rapporteringar om nuvarande och tidigare besvär, eventuella sjukdomar, om man tar några läkemedel, receptbelagda eller ej, och hur både ens arbete och fritid ser ut.

Behandling kan vara att man behöver träna upp exempelvis styrkan eller uthålligheten i en eller flera muskler. Det kan även vara fallet att man måste träna upp stabiliteten kring en led eller lära sig kontrollera specifika rörelser. Beroende på skadans natur kan det även vara fallet att man får träna i en simbassäng då vattnet hjälper till av avlasta.

Träningsredskapen man använder i fysioterapi är många gånger samma typ av utrustning man kan hitta på ett gym. Saker som gummiband, hantlar och balansplattor är vanligt förekommande.