Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa, Tips

UV-strålar och din hud

Solen är essentiell för mycket liv på jorden, vi inkluderat. Men samtidigt kan huden orsaka oss en hel del problem. Ultraviolett strålning är en del av solljus och det har flera effekter på vår hud, både positiva och negativa.

UV-strålning kan delas upp tre olika typer: UVA, UVB och UVC, där UVA är den minst energirika och UVC den mest energirika. Av dessa är det egentligen bara UVA och UVB vi behöver tala om, då UVC-strålningen absorberas av atmosfären.

UVA-strålarna utgör hela 90% av solljuset och de tränger djupast ner i huden. Dessa strålar är de som gör huden brud, men samtidigt torkar de ut huden och gör att den åldras i förtid. UVA-strålning kan även bryta ned D-vitamin i huden och kan till och med orsaka hudcancer. Solarier använder oftast en högre andel av UVA-stålning är som finns i den naturliga solen, vilket är varför det är bättre att välja andra alternativ om du vill bli brun.

UVB-strålning är mer energirik, men en stor del av dessa stålar filtreras bort av ozonskiktet i atmosfären. Dessa strålar är huvudsakligen anledningen till varför vi bränner oss när vi solar, men kan precis som UVA-strålningen även göra så att huden åldras i förtid och kan även de orsaka hudcancer. Men UVB-strålning är också det som startar produktionen av D-vitamin i huden, ökar mängden pigment i huden och även öka produktionen av celler som leder till att huden blir tjockare.