Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa

Undvika hälsoproblem under graviditeten

shutterstock_93454723

Kroppen utsätts för en hel del under graviditeten, situationer kan lätt uppstå där man får värk utan att veta exakt varför. Många tror att det helt enkelt är en del av att vara gravid, men detta är inte alltid fallet. Har man rätt information kan man undvika en hel del smärta och obehag.

Tobak och alkohol

Idag så anses det nog som allmän kunskap att både tobak och alkohol är skadligt, och speciellt när man är gravid. Att röka ökar risken för missfall och plötslig spädbarnsdöd. Alkohol påverkar utvecklingen av både fostrets hjärna och nervsystem. Hjälp finns bland annat att hitta på Sluta-röka-linjen när det gäller tobak och sin lokala barnmorskemottagning för alkohol.

Mat

Det gamla uttrycket ”att äta för två”, är inget man bör gå efter, det räcker oftast med endast en liten ökning i mängden mat man behöver. Det bästa är att satsa på en kost som innehåller lite socker och mat med hög näringsvärde per kalori. Vårdguiden har en mycket omfattande artikel om vad man bör och inte bör äta.

Kosttillskott

Normalt sett få de flesta i sig alla näring de behöver från sin kost och behöver inte ta några kosttillskott, men för gravida kvinnor kan de vara bra att få i sig lite mer av vitamin B9, även känt som folsyra. Detta är en syntetisk form av folat som kroppen har lättare att ta upp. Det är något man kan köpa över nätet idag.

Träning

Man ska försöka vara så aktiv som möjligt under graviditeten, detta kommer att lindra potentiella besvär i många delar av kroppen, speciellt ryggen. Så länge man inte har några besvär som gör det svårt att vara aktiv bör man se till att träna muskelgrupper i magen och ryggen medan man fortfarande kan.

Läkemedel

Tar man något läkemedel i sin vardag är det bäst att kontakta sin läkare och fråga om detta kan ha någon inverkan på graviditeten. Det kan vara så att det finns alternativa läkemedel som inte påverkar fostret. Detta gäller även naturläkemedel och receptfria läkemedel.