Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa, Terapi

Svartsjuka i ett förhållande

Svartsjuka är ett koncept vi alla är bekant med i någon utsträckning. De flesta har säkert känt sig svartsjuk minst en gång i livet tidigare och vet vilken otrevlig känsla detta är. När svartsjuka uppstår i ett förhållande är det något man bör ta itu med omgående, annars riskerar man betydligt allvarligare problem i framtiden.

All svartsjuka är så klart inte obefogad. Det kan vara en reaktion av en mycket riktig händelse där man känt sig bedragen. Men många gånger kan svartsjuka dyka upp helt utan någon direkt yttre anledning.

Svartsjuka är inte ett välstuderat område i psykologi och vi har därför inte full förståelse för varför detta uppkommer till att börja med. Det finns dock tecken på att svartsjuka är ett sort beteendemönster som kan läras in tidigt i livet. Detta fläckar då lättare ens relationer senare i livet och gör det svårt att ha hälsosamma nära relationer med andra människor.

En svartsjuk person är ofta konstant misstänksam person som kontinuerligt letar efter tecken och beteenden som bekräftar svartsjukan. Även de minsta och mest oskyldiga sakerna kan i deras ögon bli bevis för detta.

Många gånger är dessa personer inte fullt medveten om de har ett problem. Det första steget är därför att verkligen komma till insikt att problemet ligger hos dem och inte sin partner. Detta är något man helst bör söka hjälp för som ett par och inte individuellt. För att lösa detta kommer den som upplever svartsjukan att behöva stöd från sin partner.

Beteendemönster är alltid svåra att förändra, och de kan ofta bli svårare ju längre de har pågått. När dessa beteendemönster dessutom ger lindring till känslan av obehag är det ännu svårare att släppa taget om dem. Det finns olika sätt att hantera detta och tillsammans med en psykolog eller terapeut gäller det att hitta det mest effektiva sättet.