Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa

Svårigheter att bli gravid

Ofrivillig barnlöshet är något som drabbar många idag. Man brukar säga att omkring 80% av par blir gravid när de väl bestämt sig för att försöka. Ytterligare 10% får vänta upp till två år men den sista 10% är fortfarande barnlösa även efter denna period och brukar då benämnas som ofrivilligt barnlösa eller till och med infertil.

Det finns många faktorer som kan spela en roll i att man inte blir gravid. Det första man bör göra är försöka konstatera om det är mannen, kvinnan eller båda som har problem. Statistiskt sett är det ganska jämnt fördelat med omkring en tredjedel av fallen där kvaliteten på spermierna är problemet, en tredjedel där äggen eller livmodern är problemet och en tredjedel där undersökningar inte visar på några specifika avvikelser och problemet inte går att hitta. Men det är alltid rekommenderat att man börjar med en fertilitetsundersökning.

Om undersökningen hittar något definitivt kan man ofta få rekommendationer på hur man kan gå till väga för att fixa eller komma runt problemet. I en del fall kan rekommendationen helt enkelt vara att bara fortsätta försöka. Då kan man alltid ta hjälp av teknologin för att hålla koll på när man har som bäst chans att bli gravid.

Alternativ som IVF (In Vitro Fertilisering), där man befruktar ett ägg i labbmiljö och sedan placerar det i livmodern, finns tillgängliga för de som haft långvariga problem att bli gravid. Detta är en rätt så dyr process och har som bäst en omkring 50% chans att leda till graviditet. Detta är för kvinnor som är 24 år eller yngre. Efter denna ålder börjar oddsen sjunka och vid 44 års ålder och högre visar statistiken på mindre än 10% chans att lyckas. Men beroende på situationen man befinner sig i kan detta fortfarande vara bättre än oddsen man har att bli gravid på det vanliga sättet.