Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa

Sluta röka – olika metoder

shutterstock_154687589

Att sluta röka kräver att man ändrar sitt beteende och hur man tänker. Det gäller att förneka sig något som kroppen och speciellt hjärnan vill ha flera gånger om dagen. De som slutar röka måste därför ha väldigt stor självdisciplin, eller hur?

Det krävs kanske inte så mycket ståndaktighet som man kanske tror. Idag finns det flera metoder för att sluta röka och man kan gärna prova sig fram tills man hittar ett sätt som passar en själv.

Skära ner på rökandet

En del väljer att sakta men säkert skära ned på antal cigaretter som de röker varje dag. I början röker man en cigarett mindre och efter några dagar röker man två mindre. Man fortsätter helt enkelt så tills man är nere på noll. Hur lång tid det tar varierar och man får själv bestämma sin egen takt.

Receptbelagda mediciner

För att öka chanserna att faktiskt sluta, tar vissa receptbelagda mediciner som stänger av abstinenskänslorna som kommer när man slutar röka. Man går på en kur under tre-fyra månader och ska sedan klara sig utan mediciner och vara fri från röksuget. Tyvärr kommer medicinerna med flera bieffekter som får många att avböja dem. De vanligaste är illamående och depression, rent av suicidala tankar. Därav är de starkt reglerade och kräver kontinuerlig kontakt med läkaren.

Ersätt cigaretten med annat

Den vanligaste metoden för att sluta röka är att ersätta cigaretten med något annat i hopp om att lura hjärnan att man faktiskt röker. Många väljer e-cigaretten eftersom den innehåller olika mängder nikotin och ger känslan av att röka utan de cancerframkallande ämnena som finns i en vanlig cigaretter.

Andra tar upp snusning istället, vilket vi inte skulle rekommendera. Då ersätter du bara ett farligt beroende med ett annat. Även snusning inte är lika farligt som att röka, betyder det inte att det är ofarligt.

Du kan även börja tugga tuggummi eller alltid ha sugtabletter nära till hands. Det brukar hjälpa att tugga eller ha något i munnen när röksuget gör sig påmint. Starka smaker som citron, lakrits och mint är de som visat sig fungera bäst.

Du kan läsa mer om att sluta röka i den här lilla e-handboken.