Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa, Tips

När ska du äta kosttillskott?

Kosttillskott är inte läkemedel utan faller under kategorin livsmedel eller hälsokost. Det finns många som lyfter fram hälsofördelarna med att äta kosttillskott men när behöver du det egentligen ?

Mindre barn upp till 2 år, kan behöva tillskott av D-vitamin samt alla som inte är fisk eller d-vitaminberikade livsmedel. Vitamin D rekommenderas också till äldre personer som har svårare att ta till vara på vitaminet ur maten samt personer som inte vistas ute i solen så ofta. D-vitamin samt B12-vitamin är också nödvändiga tillskott för veganer. Kroppen kan inte skapa D-vitamin själv utan behöver det från mat eller solljus.

Kvinnor som vill öka sin fertilitet eller under sin graviditet behöver ofta något slags kosttillskott, oftast järn eftersom stort antal kvinnor lider av järnbrist. Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med folsyra om man vill bli gravid.

De som tränar väldigt hårt och lever under restriktiva dieter på grund av viktnedgång eller allergier kan också behöva tillskott av vissa ämnen. Det är inte bra att överdosera vitaminmängden så om det bästa är att få en undersökning på vårdcentralen innan du börjar äta ett kosttillskott.