Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa, Tips

HLR räddar liv

HLR, som står för hjärt- och lungräddning, är ett otroligt viktigt verktyg för att rädda liv och vi har använt varianter av denna teknik i flera hundra år. Tyvärr är det många som inte kan grunderna, men många organisationer arbetar för allmän kunskap om detta i dagens samhälle.

Vill man ta ett aktivt steg att vara mer förberedd för olyckor är det väldigt bra att börja med att lära sig HLR. Medan detta ganska enkelt kan förklaras med bilder är det  rekommenderat att man går en riktigt utbildning för att lära sig allt så bra som möjligt. En instruktör kan ge många små tips som gör att man skaffar sig rätt teknik redan från början och minskar risken att man gör fel.

En av de viktigaste sakerna med HLR är att veta när man bör och inte bör använda sig av denna teknik. HLR används på personer som har drabbats av hjärtstopp och ämnar att genom bröstkompressioner och inblåsningar skapa tillräckligt med blodcirkulation i kroppen tills räddningspersonal kan dyka upp och ge personen den hjälp de behöver.

Innan man börjar måste man försäkra sig om att personen inte är vid medvetande och inte andas av sig själv. Börja med att ta tag i personens axlar och skaka försiktigt på denne. Vaknar personen inte går man vidare med att kontrollera andningen. Först är det viktigt att öppna luftvägarna genom att böja huvudet bakåt och lyfta upp hakan. Därefter försöker man lyssna efter och känna andetag genom att lägga örat nära personen mun och näsa. Man bör även titta om bröstkorgen höjer sig eller inte.

Om man kan konstatera att personen inte vaknar och inte heller andas är då man bör börja HLR. Se dock till att kontakta 112 innan och larma eller låta någon i närheten göra det medan man utför HLR.