Terapi, hälsa och träning för vanliga människor

Hälsa, Terapi, Tips

Bättre hälsa genom bättre ekonomi

En svår ekonomisk situation leder lätt till depression och allmän ångest. Att hela tiden kämpa för att klara sig till den 25:e gör inget för humöret eller ditt psykiska mående. Privatekonomin kan kännas som en svår nöt att knäcka, men det hela handlar om planering och disciplin. Två viktiga saker som du kan lära dig!

Gör en budget

Om du googlar på privatekonomi och tips kommer du alltid få rådet att skapa en budget för dina utgifter. Det är inte svårt och tar inte lång tid att räkna ut dina fasta kostnader. Du behöver bara gå tillbaka och se på dina gamla räkningar. Tänk på att elräkningen under juli kommer inte att reflektera kostnaden under vintermånaderna, här behöver du ta ut ett snitt för att veta hur mycket el du betalar varje år.

Spara alla kvitton en månad

Ta en provmånad och spara kvitton till alla inköp du gör inklusive mat och bensin. I slutet av månaden fördelar du kvittona i olika kategorier:

  • Mat
  • Lunch/middag utanför hemmet
  • Transport såsom buss och taxi
  • Bensin
  • Nöjen
  • Kläder

Var spenderar du mest pengar och var finns det utrymme att dra ned på kostnaderna? Om du köper lunch ute tre dagar i vecka med snittpris 80 kronor per tillfälle, betalar du över 12 000 kronor om året! Om du istället lade undan 240 kronor i veckan har du en fin utlandsresa för två personer. Om du röker ett halv cigarettpaket om dagen á 60 kronor per paket kan du spara nästan 11 000 kronor om året genom att sluta.

Handla smartare

När du vet vilka poster du behöver behålla och vilka som du kan dra ned på, kan du börja handla smartare. Istället för att impulsshoppa kläder och andra produkter kan du använda tjänster som Rabattsök för att hitta rabattkoder och erbjudanden hos dina favoritbutiker.

När du ska handla mat ska du göra en matschema för veckan och skriva en matlista. Innan du bestämmer maträtter kan du titta i matbutikens reklamblad och söka efter nedsatta priser.